Mamy 8 produktów w tej kategorii

Mamy 8 produktów w tej kategorii

Warzywa Profi – co warto wiedzieć o samodzielnej uprawie warzyw?

Założenie własnego ogrodu warzywnego to znakomity pomysł, jeżeli mamy nieco wolnego czasu i chcemy delektować się smakiem zdrowych warzyw. Warzywa z serii Profi zostały wyselekcjonowane w taki sposób, żeby mogły rosnąć nawet w niewielkich ogrodach i nie były szczególnie wymagające w uprawie. Zanim zdecydujemy się na samodzielną uprawę warzyw, koniecznie zastanówmy się czy jesteśmy w stanie zapewnić im nasłonecznione stanowisko (warzywa rosną szybko tylko wówczas, gdy mają nieograniczony dostęp do promieni słonecznych, dodatkowo brak słońca sprawia, że stają się one znacznie bardziej podatne na choroby roślin i ataki szkodników). Uprawiając warzywa musimy zadbać o to, żeby miały one stały dostęp do wody. Warto zaplanować ogród warzywny w miejscu położonym blisko źródła wody. Warzywa potrzebują zazwyczaj podłoża przepuszczalnego, zasobnego w składniki odżywcze, próchnicznego. Jeżeli gleba w naszym ogrodzie nie jest najlepszej jakości, przed posadzeniem nasion warzyw dobrze jest ją dokładnie przekopać i wymieszać z kompostem. Warzywa posiadające wysoką odpornością na mróz można wysiewać już w marcu. Jeśli wybierzemy nasiona warzyw mających duże wymagania cieplne – odpowiedni termin sadzenia zaczyna się pod koniec maja, gdy minie ryzyko wystąpienia przymrozków.

W jakich konfiguracjach sadzić warzywa?

Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby w bliskim sąsiedztwie sadzić różne gatunki warzyw, ziół i kwiatów. Takie rozwiązanie sprawia, że składniki pokarmowe z gleby są lepiej wykorzystywane. Równocześnie musimy pamiętać, że pewne warzywa nie tolerują swojego sąsiedztwa, nie można sadzić ich także po roślinach zaliczanych do tej samej rodziny (na przykład kapusty nie powinno się sadzić po ani też w sąsiedztwie innych roślin zaliczanych do rodziny kapustowatych).

Warzywa linia Profi – o jakich zabiegach pielęgnacyjnych musimy pamiętać?

W przypadku wszystkich warzyw musimy pamiętać o regularnym, mniej lub bardziej obfitym podlewaniu (podczas podlewania postarajmy się kierować strumień wody na glebę, a nie na wzrastające warzywa). Do nawożenia warzyw dobrze jest używać nawozów organicznych. Plantacja warzyw często potrzebuje regularnego odchwaszczania i spulchniania gleby. Przed szkodnikami i chorobami roślin najlepiej bronić się przy użyciu ekologicznych środków (po środki chemiczne możemy sięgnąć jedynie w ostateczności – pamiętajmy, że często nie są one neutralne dla naszego zdrowia).