Nasiona BIO kiełki
Stosowanie kiełków w codziennej diecie ma wiele zalet – to nie tylko smaczny, ale też zdrowy dodatek do kanapek i sałatek. Ekologiczne nasiona na kiełki to sposób, aby samodzielnie wyhodować naturalne kiełki bez szkodliwych dodatków. Sprawdź nasiona bio kiełki od W.Legutko i jedz zdrowo!
Mamy 11 produktów w tej kategorii
Mamy 11 produktów w tej kategorii
Ekologiczne nasiona na kiełki – korzyści dla zdrowia
Oferowane przez nas ekologiczne nasiona na kiełki pochodzą z uprawy ekologicznej. Oznacza to, że podczas ich produkcji szczególną wagę przykłada się do oszczędzania zasobów naturalnych i zachowania bioróżnorodności, a unika się stosowania sztucznych nawozów oraz środków ochrony roślin.
Nasiona ekologiczne warzyw przeznaczone na kiełki są certyfikowane i posiadają znak ekologiczny zielonego Euroliścia – są wytwarzane zgodnie z normami UE. Kupując i spożywając nasiona bio kiełki od W.Legutko, można również mieć pewność, że nie są one genetycznie modyfikowane.
To jednak nie wszystkie zalety ekologicznych nasion. Wyhodowane z nich kiełki ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych są cennym uzupełnieniem codziennej diety – nadają się one do codziennego spożycia. W kiełkach skoncentrowane są nie tylko białka i tłuszcze, ale też:
- Witaminy. Nasiona, które przeszły proces kiełkowania, są pełne witamin A, C, K, z grupy B czy kwasu foliowego.
- Mikro i makroelementy. W zależności od gatunku rośliny kiełki zawierają m.in. magnez, cynk oraz żelazo, są również cennym źródłem wapnia, manganu i potasu.
- Błonnik. To niezbędny składnik pokarmowy, który wpływa korzystnie na układ krwionośny i obniża poziom cholesterolu.
- Przeciwutleniacze, aminokwasy i enzymy. Te substancje są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jak uprawiać nasiona na kiełki BIO?
Przygotowane na kiełki nasiona dostępne w sklepie W.Legutko pozwalają na samodzielne wyhodowanie kiełków w domowych warunkach. Brak Ci doświadczenia? Uprawa kiełków jest prosta i nie wymaga zakupu specjalnych akcesoriów. Kiełki można jednak uprawiać na wiele sposobów – używając w tym celu słoika, kiełkownicy lub bawełnianej waty.
Uprawa kiełków w słoiku
W ten łatwy, domowy sposób można hodować kiełki rzodkiewki czy fasoli mung. Ekologiczne nasiona na kiełki umieść w niewielkim słoiku (wystarczy łyżeczka do herbaty) i napełnij go do połowy wodą. Pozostaw nasiona na noc, a następnego dnia przykryj słoik gazą przymocowaną z użyciem gumki recepturki. Wylej ze słoika wodę i przepłucz nasiona, a później ponownie opróżnij słoik. Tak przygotowane nasiona przepłukuj 2 razy dziennie. Słoik podczas kiełkowania nasion powinien pozostawać przechylony i ułożony otworem w dół – najłatwiej jest umieścić go w miseczce.
Uprawa kiełków w kiełkownicy
Kiełkownica to dedykowany przyrząd służący do uprawy kiełków – na rynku dostępne są kiełkownice (np. z tacką, miseczkowe), które różnią się metodą użycia. Najprostszym rodzajem takiego produktu jest kiełkownica słoikowa, w której kiełki hoduje się podobnie jak w słoiku, z tą jednak różnicą, że gaza została zastąpiona wieczkiem z sitkiem. W kiełkownicy kiełkowaniu może zostać poddana rzodkiewka (kiełki rzodkiewki) i nasiona gorczycy. Sprawdzi się tu większość gatunków roślin, oprócz oleistych.
Uprawa kiełków na wacie lub ligninie
To najbardziej znana i najprostsza metoda, z której wykorzystaniem, procesowi kiełkowania poddawana jest np. rzeżucha. Ułóż zwilżoną watę na talerzyku, namocz przez kilka godzin nasiona i następnie je opłucz. Umieść nasiona na wacie i regularnie je zwilżaj. Kiełkowanie trwa od 3 do 7 dni.
Sprawdź nasiona BIO kiełki w sklepie W.Legutko!
Szukasz sposobu, aby włączyć do swoich posiłków naturalne źródło witamin oraz mikro- i makroelementów? W sklepie W. Legutko kupisz między innymi nasiona słonecznika, soi, lucerny, brokułu czy gorczycy, które są przygotowane do kiełkowania. Nasiona BIO to wybór dobry nie tylko dla środowiska, ale też zdrowia.
Interesuje Cię dostawa nasion na kiełki BIO? Skontaktuj się z nami, a otrzymasz informację o terminie wysyłki. Chętnie odpowiemy też inne pytania.