Jak kupić kiełkownicę, która sprosta naszym oczekiwaniom?

Duże zainteresowanie spożyciem kiełków sprawiło, że w sprzedaży pojawiły się kiełkownice. Poszczególne urządzenia mogą się różnić wielkością, kształtem, parametrami, materiałami, z jakich zostały wykonane. Dużym uznaniem konsumentów cieszą się kiełkownice wielopoziomowe. Są one wyposażone w kilka szalek na kiełki. Mają także specjalne sitka, które ułatwiają nawadnianie roślin i pomagają odprowadzać wodę. Dzięki nim można hodować w tym samym czasie co najmniej kilka rodzajów kiełków. Takie kiełkownice dedykowane są konsumentom, którzy spożywają dużą ilość kiełków i lubią urozmaicać swoją dietę. Kiełkownica 5-poziomowa może okazać się idealnym rozwiązaniem także dla rodzin, które starają odżywiać się zdrowo, i w których poszczególni domownicy lubią różne rodzaje kiełków. Osoby, które spożywają kiełków mniej, a dodatkowo mają swój ulubiony gatunek z dużym prawdopodobieństwem będą zadowolone z kiełkownicy jednopoziomowej. Jest ona mniejsza, dlatego łatwiej utrzymać ją w czystości.

Jak wykonane są kiełkownice?

Obecnie na rynku dostępne są różne rodzaje kiełkownic. Możemy kupić kiełkownicę plastikową, ceramiczną lub szklaną. Najmniej zapłacimy za kiełkownicę wykonaną z plastiku. To proste urządzenie w przypadku wielu konsumentów jest całkowicie wystarczające. Jeżeli chcielibyśmy zacząć domową produkcję kiełków, ale nie możemy pozwolić sobie na zakup drogiej kiełkownicy, plastikowa będzie idealna. Ścianki wykonane z plastiku są przezroczyste, dzięki czemu światło może bez większych przeszkód docierać do kiełków przyspieszając ich wzrost. Przewagą kiełkownicy szklanej nad plastikową jest wyłącznie większa estetyka wykonania. Szklana, pojedyncza lub wielopoziomowa kiełkownica z pewnością stanie się ozdobą naszej kuchni. Bardzo efektownie prezentują się także kiełkownice ceramiczne. Jednocześnie należy podkreślić, że spełniają one takie same zadania jak kiełkownice plastikowe.

Jak korzystać z kiełkownicy?

Korzystanie z kiełkownicy nie powinno sprawić nam większych problemów. Nasiona do kiełkowania (warto jest wybierać tylko ekologiczne nasiona od renomowanych producentów) należy dokładnie opłukać. W celu przyspieszenia kiełkowania trzeba je moczyć przez około pięć godzin. Kolejnym krokiem jest umieszczenie nasion w kiełkownicy. Jeżeli mamy kiełkownicę wielopoziomową - każde piętro polewamy letnią, przegotowaną wodą. W niektórych kiełkownicach konieczne jest odprowadzenie nadmiaru wody. W przypadku kiełkownicy automatycznej musimy pamiętać jedynie o tym, żeby regularnie uzupełniać wodę w specjalnym zbiorniczku.