Mamy 7 produktów w tej kategorii

Mamy 7 produktów w tej kategorii

Kwiaty jadalne – co mamy do wyboru

Często nie zdajemy sobie sprawy, że kwiaty wielu znanych nam roślin nadają się do spożycia. Do kwiatów jadalnych zaliczamy kwiaty jakich roślin jak tulipany, wiesiołek, róża, poziomka, truskawka, stokrotka, słonecznik, szałwia, oregano, bazylia, aksamitka, chaber bławatek, bratek, begonia bulwiasta, dynia, fiołki, goździki, hyzop, koniczyna, lawenda, malwa, mieczyk, melisa, majeranek, nasturcja, mniszek lekarski, ogórecznik lekarski i wiele innych. Należy zaznaczyć, że nie wszystkie kwiaty nadają się do spożycia. Część z nich jest trująca i absolutnie nie należy ich jeść, dlatego najbezpieczniej jest kupować nasiona z serii kwiatów jadalnych.

Kwiaty jadalne – zastosowanie w kuchni

Kwiaty jadalne można spożywać pod wieloma postaciami. Można je jeść na surowo, a także kandyzować, suszyć, gotować, przygotowywać na ich bazie konfitury (bardzo popularna jest na przykład konfitura z płatków róż). Wykorzystując kwiaty w kuchni musimy mieć całkowitą pewność, że są one bezpieczne dla naszego organizmu. Z tego względu w żadnym wypadku nie powinniśmy wybierać kwiatów, o których pochodzeniu nic nie wiemy (nawet zakładając, że są one jadalne). Najbezpieczniej jest korzystać z kwiatów pochodzących z naszych własnych upraw. Jeżeli nie mamy ogrodu, możemy uprawiać kwiaty jadalne (przynajmniej niektóre z nich) na balkonie i parapecie. Zerwane kwiaty jadalne zazwyczaj szybko usychają i tracą swój urok, dlatego zaleca się korzystać z nich bezpośrednio po zerwaniu. Ważne jest, żeby dokładnie obejrzeć kwiat i upewnić się, że nie został on zaatakowany przez grzyby czy owady. Do spożycia nie będą odpowiednie kwiaty roślin o nienaturalnie zielonych liściach czy też przebarwieniach (są to sygnały, że w glebie, w której dojrzewały rośliny było zbyt dużo azotu – może to negatywnie wpłynąć na ludzki organizm). Jeżeli zamierzamy suszyć kwiaty jadalne, koniecznie pamiętajmy, żeby przed tym zabiegiem dokładnie je umyć.

Wybieramy najwyższej jakości nasiona kwiatów jadalnych

Nasiona kwiatów jadalnych nie mogą pochodzić z niepewnego źródła. W żadnym wypadku nie powinniśmy kupować nasion kwiatów jadalnych sprzedawanych na wagę (nawet jeśli ich cena nas do tego zachęca). Wybierajmy wyłącznie nasiona pochodzące od zaufanych producentów, którzy od wielu lat działają na polskim rynku. Pamiętajmy, że opakowanie nasion nie może być uszkodzone, musi być dokładnie opisane i posiadać aktualny termin przydatności (może się zdarzyć, że po jego upływie zdolność roślin do kiełkowania zaniknie).