Mamy 12 produktów w tej kategorii

Mamy 12 produktów w tej kategorii

Ostra papryka – podstawowe informacje

Ostra papryka (nazywana także papryką chili) to odmiana papryki – popularnej rośliny wchodzącej w skład rodziny psiankowatych pochodzącej z Ameryki Południowej i Centralnej. Papryka jest spokrewniona z takimi roślinami jak pomidory, miechunka, mandragora, tytoń czy psianka. Najważniejszą częścią tej rośliny jest jagoda o mięsistych i zgrubiałych ściankach. Papryka ostra zawiera duże ilości witamin i minerałów. Jej ostry smak jest wynikiem wysokiej zawartości alkaloidu o nazwie kapsaicyna. Owoce papryki są wykorzystywane w lecznictwie (kapsaicyna często znajduje się w suplementach diety mających przyspieszyć odchudzanie czy w plastrach rozgrzewających) i kosmetyce (związek o nazwie kapsaicyna używany jest między innymi do produkcji kosmetyków wyszczuplających i antycellulitowych). Największymi producentami ostrej papryki są kraje Ameryki Południowej. W Europie natomiast dużym producentem tej rośliny są Węgry.

Uprawiamy ostrą paprykę w przydomowym ogrodzie

Osoby zainteresowane uprawą papryki ostrej w polskim ogrodzie muszą zdawać sobie sprawę, że jest ona rośliną ciepłolubną (wywodzi się ze znacznie cieplejszego klimatu) – spadek temperatury do 14 stopni Celsjusza powoduje zahamowanie wzrostu papryki. Jako, że pogoda w Polsce jest nieprzewidywalna, paprykę nawet w cieplejszych regionach kraju uprawia się pod osłonami. Odpowiednie dla papryki stanowisko jest ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatrów. Roślina ta najlepiej czuje się w podłożach zasobnych w składniki pokarmowe, piaszczysto-gliniastych, o lekko kwaśnym pH, zasobnych w próchnicę. Sadząc paprykę w rzędach należy pamiętać o zachowaniu odpowiednio dużych odstępów, gdyż roślina ta bardzo intensywnie się rozrasta. Roślina może nie wytrzymać ciężaru swoich owoców, dlatego zaleca się uprawiać ją przy sznurkach. Do niezbędnych zabiegów pielęgnacyjnych w przypadku ostrej papryki zaliczamy regularne podlewanie, usuwanie chwastów, nawożenie. Uprawy papryki mogą być zagrożone takimi chorobami jak zgnilizna twardzikowa czy szara pleśń.

Wybieramy najwyższej jakości nasiona tej rośliny

Paprykę ostrą (podobnie jak i inne warzywa) najlepiej uprawiać z wysokiej jakości nasion. Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby kupować nasiona papryki ostrej w dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczych. Najlepiej, gdy są one sygnowane logo renomowanych producentów. Pamiętajmy, żeby korzystać wyłącznie z nasion posiadających aktualny termin przydatności.