Nasiona fasoli
Fasola jest cennym źródłem białka roślinnego, zawiera też sporo witamin – w tym z grupy B. W Twoim menu dominują potrawy wegańskie? Lubisz kuchnię meksykańską lub amerykańską? Jeżeli planujesz uprawę fasoli w warzywniku, zacznij od materiału siewnego – wybierz wysokiej jakości nasiona fasoli od W. Legutko. To gwarancja udanych plonów i zdrowej diety.
Mamy 46 produktów w tej kategorii
Mamy 46 produktów w tej kategorii
Dlaczego warto sięgnąć po nasiona fasoli do domowego ogródka?
Biała, czerwona, zielona i czarna – fasola ma wiele kolorów. Ale nie tylko walory dekoracyjne powinny skłonić do sięgnięcia po nasiona fasoli do siewu. Fasola to przede wszystkim smaczna i zdrowa roślina jednoroczna, która może wzbogacić smak wielu potraw – zarówno tych na słono, jak i słodko. Najczęściej fasolę wykorzystuje się jako bazę dla różnych sałatek, past i zup. Miłośnicy kuchni meksykańskiej mogą też użyć jej do przyrządzenia burrito (taco de harina) – tortilli wypełnionej fasolą, ryżem i mięsem.
Fasola jest nie tylko sycąca, ale również bogata w składniki odżywcze – poza wspomnianym już białkiem i witaminami z grupy B, zawiera ona sporo minerałów. Należą do nich choćby potas, magnez, żelazo, cynk i wapń. Jednocześnie ze względu na zawartość oligosacharydów fasola należy do produktów wzdymających. Ograniczenie jej spożycia może być z kolei wskazane u osób, które próbują zrzucić zbędne kilogramy – fasola nie należy do warzyw niskokalorycznych.
Różne rodzaje nasion fasoli dostępne w naszej ofercie
W asortymencie W.Legutko dostępne są różne nasiona fasoli do siewu przeznaczone do uprawy amatorskiej – sprzedajemy odmiany zarówno użytkowe, jak i łączące cechy użytkowe oraz dekoracyjne. Poznaj niektóre z naszych propozycji:
- Fasola ‘Piękny Jaś’. To nasiona fasoli tycznej – do wzrostu wymagają podpór i żyznej, umiarkowanie wilgotnej gleby. Odmiana doskonale nadaje się do przygotowania fasolki po bretońsku. Zbiór odbywa się we wrześniu i październiku.
- Fasola ‘Berggold’. Dla tej odmiany charakterystyczne są żółte, proste strąki. Fasolę można bezpośrednio spożywać lub przygotować z niej przetwory – można ją konserwować i w ten sposób wypełnić spiżarnię na zimę. W ofercie W.Legutko dostępne są też nasiona ekologiczne fasoli ‘Berggold’.
- Fasola BIO ‘Slenderette’. To odmiana średnio wczesna. Wyróżnia się długimi, prostymi i pozbawionymi włókna strąkami. Fasola nadaje się do bezpośredniego spożycia, ale nie tylko – można ją też wykorzystać na przetwory.
- Fasola ‘Borlotto lingua di fuoco nano’. Strąki tej odmiany fasoli mają żółto-zielony odcień z czerwonymi akcentami. Można ją uprawiać zarówno na fasolę szparagową, jak i na suche nasiona.
- Fasola ‘Blauhilde’. To nasiona fasoli szparagowej o ciemnofioletowych strąkach, których kolor ulega zmianie pod wpływem temperatury – po ugotowaniu stają się one ciemnozielone. Z uwagi na wysokość, jaką osiąga roślina (3-4 m), rekomendowany jest wysiew przy płotach lub stosowanie podpór.
- Fasola ‘Purple Teepee’. Odmiana wczesna, karłowa. Wyróżnia się kolorem strąków – są one fioletowe, ale pod wpływem temperatury zmieniają barwę na zieloną. Fasola nadaje się m.in. do mrożenia.
- Fasola ‘Neckarkönigin’. To odmiana fasoli o płaskim i zielonym strąku. Z nasion wyrastają rośliny o wysokości do 2,5 m. Najlepsze efekty wysiewu uzyskuje się na glebie żyznej. Fasola nadaje się do mrożenia i konserwowania.
- Fasola ‘Westa’. To nasiona fasoli karłowej – wyrasta z nich fasola o dużych, białych nasionach. Aby uzyskać obfite plony, pod uprawę należy wybrać glebę żyzną oraz zadbać o jej odpowiednie nawodnienie. Roślina nie wymaga stosowania podpór.
- Fasola ‘Aura’. Ta odmiana zapewnia białe nasiona średniej wielkości. Wysiew nasion należy przeprowadzić po 10 maja. Podobnie jak inne nasiona fasoli, ta odmiana również wymaga żyznej i wilgotnej gleby.
- Fasola ‘Tytania’. Charakteryzuje się płaskimi, jasnożółtymi strąkami. Odmiana jest popularna – strąki nie posiadają włókien, są soczyste, smaczne i nadają się do smażenia.
- Fasola ‘Hestia’. To wielokwiatowa odmiana o biało-czerwonych kwiatach. Możesz ją uprawiać w doniczkach na balkonie lub tarasie – nie potrzebujesz ogródka. Wysiewu dokonuje się w okresie od maja do połowy czerwca.
Postaw na sprawdzone nasiona fasoli od W.Legutko!
W.Legutko to polski producent materiału siewnego. W naszej ofercie znajdziesz różne nasiona warzyw, w tym fasoli. Uprawa fasoli z nasion nie jest skomplikowana – poradzą sobie z nią również początkujący ogrodnicy. Aby jednak uzyskać obfite plony, należy zadbać o właściwe warunki do wzrostu roślin – idealne podłoże pod uprawę to gleba żyzna, która nie będzie zbyt sucha. Optymalny termin wysiewu i wskazówki, na jakiej głębokości umieszczać nasiona, znajdziesz na każdym opakowaniu nasion fasoli.
W tym sezonie planujesz w swoim menu więcej potraw z fasoli? Zastanawiasz się, które nasiona fasoli do siewu wybrać? Skontaktuj się z nami – chętnie pomożemy.