Mamy 1 produktów w tej kategorii

Mamy 1 produktów w tej kategorii

Zefirant – podstawowe informacje

Zefiranty są to wieloletnie rośliny ozdobne wchodzące w skład rodziny amarylkowatych. Są one spokrewnione między innymi z czosnkiem, ifejonem, neriną czy krasnokwiatem. W naturalnych warunkach rośliny te rosną w Azji Południowo-Wschodniej, Ameryce Środkowej i Południowej, Australii, a także w Afryce. Współcześnie ze względu na wyjątkowe walory ozdobne uprawia się je w wielu krajach świata. Zefiranty osiągają do 50 centymetrów wysokości. Ich częścią podziemną jest kulista lub gruszkowata cebula. Długie, wiecznie zielone liście posiadają równoległe użyłkowanie. W kwiatostanie znajduje się od 1 do 6 lejkowatych kwiatów. Mogą one przybierać barwę różową, białą, czerwoną lub żółtą. Okres kwitnienia zefirantów rozpoczyna się zazwyczaj w lipcu i może trwać od września. Owocami rośliny są trójgroniaste torebki, w których znajdują się czarne nasiona. Niektóre gatunki zefirantów znajdują zastosowanie w lecznictwie. Nie należy jednak stosować ich na własną rękę, gdyż są roślinami trującymi. Zefiranty nie posiadają całkowitej odporności na mróz, dlatego bezpiecznie można uprawiać je jedynie w ciepłych rejonach kraju.

Podstawowe wiadomości na temat uprawy zefirantów

Dla zefirantów należy zarezerwować stanowisko słoneczne i zaciszne. Rośliny te najlepiej czują się w glebach umiarkowanie wilgotnych, przepuszczalnych i zasobnych w składniki odżywcze, o obojętnym pH. Zefiranty wywodzą się z cieplejszego klimatu, dlatego nie posiadają odporności na mróz. Zaleca się, żeby sadzić je na docelowym stanowisku dopiero, gdy minie ryzyko wystąpienia przymrozków. Możemy również posadzić je w donicy i trzymać w ogrzewanym pomieszczeniu do lata. Zefiranty potrzebują regularnego podlewania. Jeżeli sadzi się je w dobrej jakości glebach, nie potrzebują nawożenia. Jesienią, gdy liście zefirantów zaczną zasychać, należy wykopać cebule rośliny. Przechowuje się je w pojemnikach wypełnionych piaskiem lub trocinami w temperaturze od 5 do 8 stopni Celsjusza.

Wybieramy pełnowartościowe cebule zefirantów

Żeby uzyskać zdrowe i dorodne rośliny, należy posadzić je z wysokiej jakości cebul. Do sadzenia wybierajmy cebule jak największe (tylko z takich wyrastają najokazalsze rośliny), pozbawione przebarwień i jędrne. Doświadczeni ogrodnicy przekonują, że warto jest kupować cebule zefirantów od renomowanych, polskich producentów. Pamiętajmy, żeby nigdy nie kupować cebul niewiadomego pochodzenia (nawet jeżeli są one nieco tańsze).