Kanna – podstawowe informacje

Kanna (znana także jako paciorecznik) jest to wieloletnia, dekoracyjna bylina wchodząca w skład rodziny paciorecznikowatych. Roślina ta w naturalnych warunkach występuje w Ameryce Północnej i Ameryce Południowej. Jej niezwykłe walory dekoracyjne sprawiły, że zainteresowali się nią ogrodnicy z całego świata. Kanna w sprzyjających warunkach osiąga do 3 metrów wysokości (w uprawie jest niższa – ma zazwyczaj kilkadziesiąt centymetrów). Częścią podziemną rośliny są bulwiaste kłącza o różnej wielkości i kształcie. Roślina posiada duże, skrętoległe, pojedyncze, całobrzegie liście. Dekoracyjne kwiaty zebrane są w szczytowy kwiatostan, który przewyższa liście. Mogą one przybierać rozmaite kolory – żółty, czerwony, różowy, purpurowy, biały, kremowy, łososiowy, pomarańczowy. Spotkamy również kanny wielobarwne. Okres kwitnienia zaczyna się w lipcu i może trwać nawet do listopada. Kwiaty kanny wydzielają nektar, który wabi owady.

Kanna – ważne informacje na temat uprawy

Kanna jest rośliną wrażliwą na niskie temperatury, dlatego jej uprawa w Polsce nie należy do najłatwiejszych (jednak jak pokazują liczne przykłady – jest jak najbardziej możliwa). Roślina ta pięknie prezentuje się na rabatach kwiatowych, można ją uprawiać również w skrzynkach na balkonach i tarasach. Cebule kanny można sadzić do gruntu w drugiej połowie maja, gdy znika ryzyko wystąpienia przymrozków. Stanowisko dla tej rośliny musi być dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Optymalne podłoże musi być stale umiarkowanie wilgotne, mieć lekko kwaśne pH, być próchnicze, lekkie, przepuszczalne i zasobne w składniki odżywcze. Kanna źle znosi niedobory wody, dlatego musimy pamiętać o jej regularnym podlewaniu. Ważne jest także nawożenie – najlepiej przy pomocy nawozów wieloskładnikowych do roślin kwitnących. Roślina nie posiada odporności na mróz, dlatego po pierwszych przymrozkach należy ją wykopać i przenieść do pomieszczenia. Kłącza przechowuje się w niskiej temperaturze, w wilgotnych pomieszczeniach. Po zimie można je przenieść ponownie do gruntu, jednak dobrze jest wybrać inne stanowisko.

Kupujemy wysokogatunkowe cebule tej rośliny

Osoby zainteresowane zakupem cebul kanny powinny ich szukać w dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczych. Gdy chcemy mieć pewność, że kupujemy cebule zdrowe, charakteryzujące się najwyższą jakością – skorzystajmy z oferty sprawdzonych producentów. Pamiętajmy, że cebule muszą być jędrne, duże, pozbawione śladów pleśni, a także wszelkiego rodzaju plam i przebarwień.