Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz

Kilka informacji o głąbigroszku

Głąbigroszek to jednoroczna, płożąca roślina, wchodząca w skład rodziny bobowatych. Występuje on w wielu krajach Europy, a także Azji i Afryce. Roślina ta jest w całości pokryta drobnymi włoskami. W sprzyjających warunkach osiąga do 20 centymetrów wysokości. Liście głąbigroszku składają się z trzech drobniejszych listków. Korzeń rośliny jest palowy i dość długi. Kwiaty mogą wyrastać pojedynczo, ewentualnie po dwie sztuki. Strąki głąbigroszku są źródłem roślinnego białka. Zawierają również komplet witamin z grupy B, witaminę E, witaminę C i witaminę A (poleca się włączenie ich do menu zwłaszcza, gdy stosujemy dietę wegańską). Są one jadalne, często traktuje się je jako warzywo. Głąbigroszek zaczyna kwitnąć w lipcu, a okres kwitnienia może trwać nawet do października.

Jak wygląda uprawa głąbigroszku

Głąbigroszek nie należy do roślin skomplikowanych w uprawie, dlatego poleca się go nawet początkującym ogrodnikom. Nie potrzebuje on specjalnie żyznej gleby, co więcej samo jego posadzenie poprawia jakość podłoża. Z tego względu często stosuje się go jako przedplon. Ważne jest jedynie to, żeby gleba była przepuszczalna (unikajmy sadzenia rośliny w bardzo ciężkich, podmokłych glebach). Odpowiednie dla głąbigroszku będzie stanowisko słoneczne (choć roślina ta radzi sobie dobrze także w miejscach częściowo zacienionych), osłonięte od bardzo silnych wiatrów i ciepłe. Głąbigroszek może być również uprawiany w dużych donicach i pojemnikach na balkonach i tarasach.

Nasiona głąbigroszku wysiewa się bezpośrednio do gruntu w okolicach maja.

Głąbigroszek nie ma wielu wymagań pielęgnacyjnych. Trzeba jedynie pamiętać, żeby w miarę regularnie go podlewać. Decydując się na uprawę głąbigroszku musimy pamiętać, że roślina ta może zostać zaatakowana przez mszyce, a także takie szkodniki jak ślimaki, przędziorki czy wciornastki.

Kupujemy nasiona głąbigroszku

Głąbigroszek zaliczany jest do roślin jadalnych, dlatego wyjątkowo ważne jest, żeby sadzić go z wysokiej jakości nasion. Najbezpieczniej jest zaopatrywać się w nasiona u renomowanych producentów. Tylko wówczas możemy mieć pewność, że zostały one pozyskane z kontrolowanych, ekologicznych upraw. Nigdy nie kupujmy nasion na wagę, nawet gdy ich cena wydaje się bardzo atrakcyjna. Nie należy też zaopatrywać się w większą ilość nasion, jeżeli nie będziemy w stanie wykorzystać ich natychmiast (pamiętajmy, że nasiona roślin mają ograniczoną w czasie zdolność kiełkowania).