Kilka słów o hiacyntach

Hiacynt to dekoracyjna roślina cebulowa wchodząca w skład rodziny szparagowatych. Jest on spokrewniony między innymi z pajęcznicą, zielistką, jukką, szparagami, stawonóżką, konwalią czy draceną. Roślina ta wywodzi się z Azji, jednak współcześnie uprawia się ją na całym świecie. Hiacynty osiągają zazwyczaj do 30 centymetrów wysokości. Posiadają one krótkie, mięsiste, błyszczące, równowąskie liście. Rośliny te uprawiane są dla ładnie pachnących kwiatów zebranych w efektowne kwiatostany. Spotkamy hiacynty w kolorze niebieskim, różowym, białym, fioletowym, łososiowym, pomarańczowym, liliowym, żółtym, purpurowym. Częścią podziemną hiacyntów jest cebula o kulistym kształcie i łuskach w kolorze brązowym, czerwonym lub fioletowym. Hiacynty nadają się do uprawy na rabatach kwiatowych, obwódkach rabat, na balkonach, w donicach na parapecie, w ogródkach skalnych. Dobrze prezentują się samodzielnie, a także sadzone w większych grupach. Floryści wykorzystują hiacynty jako kwiaty cięte (w wazonie długo zachowują świeżość i swój wyjątkowy zapach).

Sadzimy hiacynty w przydomowym ogrodzie

Hiacynty sadzi się na stanowiskach słonecznych, ewentualnie w półcieniu. Ważne jest, żeby miejsca te były osłonięte od silnych wiatrów. Rośliny te mogą rosnąć na wielu rodzajach gleb. Jeżeli mamy taką możliwość, zapewnijmy im podłoże lekkie, przepuszczalne, zasobne w składniki odżywcze i umiarkowanie wilgotne. Najlepszy czas na sadzenie cebul hiacyntów to wrzesień. Rośliny te posiadają odporność na mróz, dlatego są w stanie przetrwać zimę w polskim ogrodzie. Jeśli chcemy mieć pewność, że wyjątkowo mroźna zima im nie zaszkodzi, możemy dodatkowo zabezpieczyć je przy pomocy kory drzew, gałęzi drzew iglastych lub agrowłókniny. Hiacynty mogą być traktowane również jako rośliny doniczkowe. Rośliny te potrzebują regularnego podlewania, nawożenia przy użyciu nawozów organicznych, odchwaszczanie i usuwania zaschniętych kwiatostanów. Choć hiacynty mogą rosnąć na jednym stanowisku nawet przez 4 lata, doświadczeni ogrodnicy doradzają ich częstsze przesadzanie – rosną wówczas lepiej i są bardziej odporne na choroby i ataki szkodników.

Pełnowartościowe cebule hiacyntów tylko od sprawdzonych producentów

Hiacynty powinno się uprawiać z najwyższej jakości cebul. Wybierajmy cebule duże, jędrne, pozbawione przebarwień. Idealnie, gdyby pochodziły one z oferty renomowanych polskich producentów (takie cebule pozyskuje się z kontrolowanych upraw).