W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością wśród roślin uprawnych cieszą się kiełki. To doskonały dodatek do zdrowych sałatek, kanapek oraz wielu potraw, dlatego chętnie wybierany jest przez miłośników zdrowego stylu życia. Mają nie tylko wyjątkowe właściwości odżywcze, ale także są bardzo proste w produkcji, dzięki czemu coraz więcej osób przekonuje się do ich jedzenia.

nasiona na kiełki

Źródło wielu witamin i składników odżywczych

Rośliny znajdujące się w bardzo wczesnej fazie wzrostu są źródłem wielu cennych dla organizmu człowieka witamin. Ich rodzaj różni się w zależności od tego, jakie wybierzemy nasiona na kiełki. Sklep ogrodniczy zwykle oferuje bardzo szeroki wybór nasion, którym należy stworzyć odpowiednie warunki do tego, by zaczęły rosnąć. Po kilku dniach uzyskujemy niewielkie rośliny, które dostarczają nam wiele cennych pierwiastków, takich jak: żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, miedź, selen itd. To także źródło cennych witamin z grupy B, A, C, D, E oraz PP, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów.

Jak uprawiać kiełki?

Bardzo dużą zaletą produkcji kiełków jest to, że proces trwa znacznie krócej niż w przypadku dojrzałych warzyw. Wystarczy kiełkownica lub słoik z gazą, aby w ciągu kilku dni uzyskać zdrowy i smaczny dodatek do wielu dań. Nasiona na kiełki potrzebują jedynie odpowiedniej temperatury światła oraz wilgoci. Należy płukać je dwa razy dziennie wodą, a jej nadmiar dokładnie odsączać. Czas jaki upływa od wysiewu nasion do uzyskania kiełków gotowych do spożycia zależy od gatunku rośliny.

Czy wszystkie nasiona nadają się do kiełkowania?

Bardzo często zadawane jest pytanie, czy do uprawy kiełków można stosować wszystkie nasiona warzyw — sklep internetowy często wprowadza podział produktów i oznacza te, z których możemy uzyskać kiełki. Działanie to nie jest przypadkowe. Wykorzystując odpowiednie nasiona, uzyskamy zdrowe kiełki, które będą smaczne i zdrowe.

Kiełki mogą być spożywane przez osoby w różnym wieku – będą cennym zastrzykiem witamin, także dla dzieci oraz organizmu zmagającego się z chorobą. Szybkie tempo wzrostu oraz sposób produkcji mają jeszcze jedną, niezwykle istotną zaletę. Sprawiają, że kiełkujące rośliny nie zawierają żadnych środków chemicznych, nawozów oraz innych szkodliwych substancji. To doskonałe rozwiązanie, szczególnie zimą, kiedy w ogrodzie nie ma warzyw i owoców.