Mamy 9 produktów w tej kategorii

Mamy 9 produktów w tej kategorii

Chabry modnymi roślinami ogrodowymi

Chabry to nawet 750 gatunków roślin wchodzących w skład rodziny astrowatych. W zależności od gatunku mogą być one roślinami jednorocznymi lub wieloletnimi. Mają też różne wielkości. Zazwyczaj są jednak roślinami silnie rozgałęzionymi, o charakterystycznych pierzastych liściach. W naturalnych warunkach rosną one w Europie, Azji, a nawet w północnej części Afryki. Część chabrów wykorzystywana jest tylko i wyłącznie w celach ozdobnych. Znane są też gatunki cenione za właściwości lecznicze. Chabry kojarzą się nam przede wszystkim z intensywnie niebieskimi kwiatami, jednak warto zdawać sobie sprawę, że ich kwiaty mogą być także różowe, fioletowe, białe, a nawet czerwone. Okres kwitnienia chabrów rozpoczyna się zazwyczaj w maju i trwa aż do jesieni.

Jak się przygotować do uprawy chabrów

Chabry są stosunkowo niekłopotliwe w uprawie. Musimy jednak zadbać o to, żeby umieścić je na odpowiednim stanowisku. Rośliny będą kwitły obficie, jeżeli posadzimy je w miejscu dobrze nasłonecznionym i ciepłym. Jeżeli chodzi o podłoże, idealne są gleby żyzne (choć powinny one poradzić sobie też na mniej zasobnym w składniki odżywcze podłożu), przepuszczalne, charakteryzujące się obojętnym lub zasadowym pH. Chabry są odporne na suszę, dlatego są idealnymi kwiatami dla ogrodników nie mających zbyt wiele czasu na pielęgnację roślin. Doskonale sprawdzą się też w ogródkach skalnych (zwłaszcza niższe odmiany tych roślin). Jeśli uprawiany wieloletnie odmiany chabrów, pamiętajmy, że wykazują one dość wysoką odporność na mróz, jednak i tak warto zadbać o ich zabezpieczenie na zimę. Dla chabrów zimujących w glebie poważnym zagrożeniem są bezśnieżne i bardzo mroźne zimy. Z tego względu późną jesienią dobrze jest przykryć stanowiska agrowłókniną, gałązkami roślin iglastych, korą drzew lub po prostu większą ilością suchych liści.

Jak wybierać wysokiej jakości nasiona tej rośliny

Niezależnie od tego czy uprawiamy chabry czy inne rośliny, pamiętajmy o tym, że należy je wysiewać tylko i wyłącznie z wysokiej jakości nasion. Do tego celu dobrze jest użyć nasion sygnowanych logo renomowanych producentów. Dają nam oni gwarancję, że ich nasiona pozyskiwane są z ekologicznych, kontrolowanych upraw, są w pełni zdrowe i gotowe do kiełkowania. Zanim posadzimy konkretne nasiona, koniecznie upewnijmy się, że nie są one przeterminowane. Niestety nasiona wielu roślin mają ograniczoną w czasie zdolność kiełkowania.