Kiełki są dla organizmu źródłem cennych składników odżywczych. Nasiona jarmużu bogate są w witaminę A, C, K, oraz wapń, potas, sód i żelazo. Kiełki jarmużu mają lekko ostry smak. Spożywanie jarmużu wspomaga układ odpornościowy. Kiełki jarmużu polecane są jako dodatek do surówek, sałatek, kanapek i twarogu. Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: opłukane nasiona zamoczyć na 1-2 godzin w letniej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnianie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: opłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełki przepłukiwać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 5-7 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Termin zbioru: |
czerwiec , lipiec , sierpień , wrzesień , październik , listopad , grudzień , styczeń , luty , marzec , kwiecień , maj |
---|---|
Seria nasion: |
Opinie klientów
Opinii (0)
0 na 5
Podobne produkty
Brak opinii dla tego produktu.