Mamy 3 produktów w tej kategorii

Mamy 3 produktów w tej kategorii

Kilka słów o cykorii

Cykoria to 8 gatunków roślin wchodzących w skład rodziny astrowatych (największą popularnością wśród nich cieszy się cykoria liściowa). Cykoria w naturalnych warunkach występuje w Europie, Azji, a także Afryce. Częścią jadalną tej rośliny jest liściasta, biało-kremowa główka o zielonych brzegach. W liściach cykorii znajdziemy komplet witamin z grupy B, a także witaminy A, E, K i C. Roślina jest ponadto źródłem cynku, selenu, magnezu, manganu, żelaza, potasu, wapnia i fosforu. Cykoria to także spore ilości błonnika, który korzystnie wpływa na mikroflorę naszych jelit. Regularne spożywanie tej rośliny może zmniejszyć poziom złego cholesterolu, regulować poziom glukozy we krwi, przyspieszać przemianę materii (z tego względu cykoria powinna znaleźć się w menu osób pragnących schudnąć). Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że roślina ta zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory, a także opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Jak wygląda uprawa cykorii?

Cykoria nie jest rośliną wymagającą jeżeli chodzi o uprawę, dlatego poleca się ją nawet początkującym ogrodnikom. W Polsce jest ona rośliną 2-letnią. W pierwszym roku jej życia wytwarza się korzeń spichrzowy, a także rozeta liściowa. W drugim natomiast wyrastają kwiatostany. Nasiona cykorii można wysiewać w marcu pod osłonami lub na przełomie maja i czerwca – bezpośrednio do gruntu. Należy pamiętać o zachowaniu stosownych odstępów pomiędzy poszczególnymi sadzonkami. Cykoria jest doskonale przystosowana do naszych warunków klimatycznych. Musimy jednak pamiętać, że ma ona duże zapotrzebowanie na wodę. Z tego względu ważne jest, żeby sadzić ją na stanowiskach wilgotnych. Gleba powinna być również zasobna w składniki odżywcze, lekka, przepuszczalna, próchnicza, o obojętnym pH.

Cykoria – pielęgnacja

Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest w przypadku cykorii regularne podlewanie. Odpowiednie nawodnienie to gwarancja, że roślina będzie plonowała obficie.

Nasiona cykorii – jak je wybrać?

Cykoria to roślina, którą spożywamy zazwyczaj na surowo. Z tego względu wyjątkowo ważne jest, żeby uprawiać ją wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych, ekologicznych nasion. Idealnie byłoby zaopatrywać się w nasiona cykorii u sprawdzonych, renomowanych producentów. Początkujący ogrodnicy muszą pamiętać, żeby nie kupować nasiona na zapas, gdyż po upływie pewnego czasu tracą one (częściowo, a nawet całkowicie) zdolność kiełkowania.