Mamy 15 produktów w tej kategorii

Mamy 15 produktów w tej kategorii

Dlaczego warto wprowadzić groch do swojej kuchni

Spożywanie grochu było popularne już w starożytnym Egipcie i Rzymie. Roślina ta cieszyła się zainteresowaniem przede wszystkim jako źródło roślinnego białka. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że groch to źródło ważnych dla ludzkiego organizmu witamin z grupy B i minerałów (nasiona grochu są źródłem potasu, magnezu, wapnia, fosforu i żelaza). Wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że groch może przeciwdziałać tworzeniu się nowotworów. Może też spowalniać procesy starzenia się organizmu. Obecność roślinnego białka sprawia, że groch często znajduje się w diecie wegetarian i wegan. Jest też wykorzystywany do przygotowywania kultowych dań kuchni polskiej – przede wszystkim grochówki.

Co warto wiedzieć o uprawie grochu z nasion

Zanim zdecydujemy się na posadzenie nasion grochu w ogrodzie warzywnym, koniecznie upewnijmy się czy jesteśmy w stanie zapewnić tej roślinie odpowiednie stanowisko. Groch potrzebuje miejsce słonecznego i ciepłego. Jeżeli chodzi o glebę – powinna być ona żyzna, wilgotna, charakteryzująca się lekko kwaśnym pH. Najlepsza temperatura do uprawy grochu waha się pomiędzy 12 a 16 stopni Celsjusza, dlatego warto wysiewać nasiona tej rośliny wczesną wiosną. Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby unikać uprawy grochu na tym samym stanowisku częściej niż co 5 lat. Jest to ważne, gdyż pozwoli nam uniknąć charakterystycznych dla tej rośliny chorób i szkodników. Niezbędnymi zabiegami pielęgnacyjnymi w przypadku grochu jest regularne podlewanie i nawożenie. Odpowiednie dla grochu nawozy zawierają w swoim składzie azot, fosfor i potas. Pamiętajmy ponadto o usuwaniu chwastów kiedy tylko się pojawią. Każdy ogrodnik musi zdawać sobie sprawę, że plantacja grochu może zostać zaatakowana przez szkodniki i choroby roślin. Do popularnych chorób grochu zaliczamy między innymi mączniaka rzekomego i askochytozę. Szkodniki żerujące na grochu to na przykład strąkowiec grochowy i mszyca grochowa.

Kupujemy najlepsze nasiona grochu

Mamy największe szanse na uzyskanie obfitych plonów i zdrowych roślin, jeżeli zaopatrzymy się w nasiona grochu z pewnego źródła. Najlepiej jest kupować groch i renomowanych producentów nasion. Zdecydowanie zrezygnujmy z grochu na wagę, nawet jeśli jest on zdecydowanie tańszy. Takie nasiona są często uszkodzone lub przeterminowane (z tego właśnie względu są przecenione), a ryzyko, że nie wykiełkują jest znaczne. Przed użyciem grochu koniecznie sprawdźmy czy jego opakowanie nie jest uszkodzone i czy posiada on aktualny termin przydatności.