Mamy 8 produktów w tej kategorii

Mamy 8 produktów w tej kategorii

Por niezbędny w każdej kuchni

Jeżeli jeszcze nie posiadamy pora w swoim przydomowym ogrodzie, koniecznie rozważmy zakup nasion tej rośliny. Warto zdawać sobie sprawę, że por jest warzywem o wyjątkowych walorach nie tylko kulinarnych, ale też leczniczych. Z jego właściwości korzystano już w starożytności. W porze zawarta jest między innymi inulina, która pełni funkcję naturalnego prebiotyku (oznacza to, że jej obecność w przewodzie pokarmowym przyczynia się do namnażania dobrych bakterii jelitowych). Regularne spożywanie porów poprawia wchłanianie związków odżywczych z pożywienia, obniża poziom glukozy (pory posiadają dodatkowo niski indeks glikemiczny, co sprawia, że mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę) i złego cholesterolu we krwi, a dodatkowo pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Por jest znakomitym dodatkiem do surówek i sałatek, zup, sosów, dań mięsnych i wegetariańskich.

Uprawa pora z nasion dla początkujących

Nasiona pora to dobry wybór nawet dla początkujących ogrodników. Roślina ta bowiem jest wyjątkowo łatwa w uprawie. Idealne stanowisko dla pora jest słoneczne, osłonięte od silnego wiatru i ciepłe. Jako, że pory posiadają płytki system korzeniowy, ważne jest, żeby sadzić je w glebie wilgotnej (jest on wrażliwy na suszę), zasobnej w składniki pokarmowe, przepuszczalnej. Optymalne pH gleby waha się od 5,8 do 6,5. Doświadczeni ogrodnicy zalecają sadzenie porów na podłożu, które 2 lub 3 lata wcześniej było zasilane obornikiem (nie należy jednak sadzić ich bezpośrednio po zastosowaniu obornika) Optymalna temperatura do sadzenia porów waha się od 18 do 22 stopni Celsjusza (choć nasiona mogą wykiełkować już w temperaturze 16 stopni). Jako, że por jest dość wrażliwy na suszę, potrzebuje regularnego nawadniania. Optymalny czas na wysiew nasion pora do gruntu to przełom marca i kwietnia. Pory warto jest sadzić w towarzystwie pietruszki, gdyż odstrasza ona szkodnika o nazwie miniarka porówka (może ona stanowić zagrożenie dla uprawy porów).

Czym się kierować przy zakupie nasion pora

Niezależnie od tego jak bardzo będziemy dbać o naszą uprawę porów, nie uzyskamy dobrych plonów, jeżeli do sadzenia użyjemy słabej jakości nasion. Zakup pełnowartościowych nasion od sprawdzonych producentów jest bardzo ważny, gdyż daje nam gwarancję uzyskania zdrowych i dorodnych roślin. Nasiona niewiadomego pochodzenia mogą być zanieczyszczone szkodliwymi substancjami chemicznymi, a nawet zaatakowane przez choroby roślin. Dodatkowo nigdy nie mamy pewności czy wykiełkują (zazwyczaj są to nasiona, których termin przydatności minął już jakiś czas temu).