Mamy 11 produktów w tej kategorii

Mamy 11 produktów w tej kategorii

Kalafior z przydomowego ogrodu

Kalafiory bardzo często goszczą na polskich stołach. Spożywamy je na surowo (na przykład jako dodatek do sałatek), znacznie częściej jednak poddajemy go obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie). Warto zdawać sobie sprawę, że warzywo to oprócz znakomitych walorów smakowych ma także działanie lecznicze. Kalafior jest rośliną jednoroczną wchodzącą w skład rodziny kapustowatych. Jest on uprawiany dla tak zwanej róży będącej skupieniem skróconych, mięsistych pędów kwiatowych. W zależności od odmiany kalafiora róże mogą mieć barwę białą, kremową, fioletową lub zieloną. Jeżeli chodzi o składniki odżywcze, kalafior dostarcza nam dużych ilości witamin z grupy B, witaminy C i K, karotenoidów i minerałów – siarki, potasu, magnezu, jodu, cynku, miedzi, żelaza, manganu i sodu.

Co musisz wiedzieć zanim podejmiesz decyzję o uprawie kalafiora?

Zanim kupimy nasiona kalafiora i posadzimy je w przydomowym ogrodzie, pamiętajmy, że rośnie on najlepiej na stanowiskach słonecznych i ciepłych. Dobrze jest wybrać miejsce zaciszne, osłonięte od wiatru. W uprawy tej rośliny niezwykle ważna jest dobrej jakości gleba. Jest ona tak istotna, gdyż warzywo to posiada płytki system korzeniowy i nie jest w stanie pobierać wody i składników odżywczych z głębi ziemi. Podłoże musi zawierać dużo próchnicy, być żyzne, o wysokiej zawartości wapnia, stale wilgotne, przepuszczalne, bez skłonności do zaskorupiania się, o pH zbliżonym do obojętnego. Dobrym wyborem dla kalafiorów są czarne ziemie, mady i lessy. Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych kalafiora zaliczamy podlewanie, odchwaszczanie, nawożenie. Nasiona kalafiora wysiewamy do pojemników, a gdy podrosną – przesadzamy je do gruntu. Szkodniki, które mogą zagrażać uprawie kalafiorów to między innymi bielinek kapustnik, mszyca kapuściana czy piętnówka kapustnica. Choroby, przed którymi należy chronić te warzywa to: kiła kapusty, czarna zgnilizna, szara pleśń czy zgnilizna twardzikowa.

Uprawa kalafiora tylko z nasion z najwyższej półki

Do uprawy kalafiora warto wybierać tylko najwyższej jakości nasiona. Wyrosną z nich dorodne, smaczne i zasobne w składniki odżywcze rośliny. W nasiona należy zaopatrywać się tylko u sprawdzonych, zaufanych producentów. Zdecydowanie unikajmy kupowania nasion niewiadomego pochodzenia, sprzedawanych na wagę. Często już dawno straciły one zdolność kiełkowania, mogą być też chore lub uszkodzone. Pamiętajmy, żeby zużyć nasiona jak najwcześniej, gdyż nie mogą być one przechowywane zbyt długo (po pewnym czasie ich zdolność kiełkowania może radykalnie się zmniejszyć).