Kalarepa niezbędna w polskiej kuchni

Popularna kalarepa to jest dwuletnią odmianą kapusty zwyczajnej. Na świecie występuje tylko i wyłącznie w uprawie. Nigdzie nie spotkamy kalarepy rosnącej dziko. Do spożycia na surowo (na przykład jako dodatek do surówek i sałatek) nadaje się przede wszystkim kalarepa młoda. Jest ona soczysta, lekko słodka, chrupiąca. To ona zawiera najwięcej składników odżywczych. Regularne spożywanie kalarepy to dobry sposób na dostarczenie naszemu organizmowi dobrze przyswajalnych witamin z grupy B, witaminy C, karotenoidów (między innymi luteiny, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku). Warzywo to zawiera także minerały takie jak potas, magnez, żelazo i wapń.

Co powinieneś wiedzieć o uprawie tego warzywa z nasion

Dużą zaletą kalarepy są stosunkowo niskie wymagania cieplne. Roślina ta dobrze rośnie w temperaturze wahającej się pomiędzy 12 a 18 stopni Celsjusza, dlatego można sadzić ją już wczesną wiosną. Idealne miejsce do uprawy kalarepy musi być dobrze nasłonecznione (stały dostęp do słońca to gwarancja prawidłowego wzrostu). Jeżeli chodzi o podłoże – powinno być ono zasobne w składniki odżywcze, o wysokiej zawartości próchnicy i pH wahającym się pomiędzy 6 a 7. W sytuacji, gdy gleba w naszym ogrodzie nie jest najlepszej jakości, przed posadzeniem kalarepy dobrze jest ją wymieszać z obornikiem. Nasiona kalarepy można wysiewać do pojemników już pod koniec lutego. Rozwinięte sadzonki przesadza się na docelowe stanowisko w kwietniu. Sadząc kalarepę musimy pamiętać, że będzie się ona rozrastać. Z tego względu zaleca się zachowanie 15- centymetrowych odstępów pomiędzy poszczególnymi sadzonkami (posadzenie kalarepy zbyt blisko powoduje jej deformację – przybiera ona bardziej owalny kształt). Doświadczeni ogrodnicy odradzają sadzenie kalarepy w towarzystwie roślin z rodziny kapustnych (roślina jest wówczas w większym stopniu narażona na ataki szkodników i choroby typowe dla kapustnych). Dobrym towarzystwem będzie dla niej natomiast groch, rzodkiewka, endywia, sałata, por, a także burak ćwikłowy.

Nasiona kalarepy – które są najlepsze

Przydomowa uprawa kalarepy ma szansę zakończyć się powodzeniem jedynie wówczas, gdy zainwestujemy w dobrej jakości nasiona. Pamiętajmy, że najlepsze będą nasiona kalarepy pochodzące od renomowanych producentów. Pochodzą one z kontrolowanych upraw, są w pełni zdrowe i posiadają aktualny termin przydatności. Zdecydowanie zrezygnujmy z kupowania nasion na wagę nawet jeśli są one przecenione.