Mamy 2 produktów w tej kategorii

Mamy 2 produktów w tej kategorii

Nasiona okry dla szukających nowych smaków

Choć okra w Polsce jest stosunkowo mało znana, w rzeczywistości jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Wiemy, że starożytni Egipcjanie uprawiali ją co najmniej 3 tysiące lat temu. Piżmian jadalny jest rośliną jednoroczną wchodzącą w skład rodziny ślazowatych. W zależności od warunków, w których jest uprawiany może osiągnąć od 1 do nawet 4 metrów wysokości. Dłoniaste, skrętoległe liście okry posiadają mają piłkowane brzegi. 5 – płatkowe, żółte kwiaty mają kielichy o długości do 4,5 centymetra. Owoc to zielona torebka, która osiąga około 30 centymetrów długości. Niedojrzałe owoce okry spożywane są na surowo lub gotowane jako jarzyna. Choć okra jest niskokaloryczna, w jej składzie znajdziemy wiele odżywczych substancji. Zawiera ona między innymi karotenoidy, witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9, a także minerały: - potas, - mangan, - i magnez. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów roślina ta może chronić przed miażdżycą czy nowotworami.

Uprawa okry z nasion w polskim ogrodzie

Na zakup nasion okry powinni zdecydować się doświadczeni ogrodnicy, gdyż roślina ta z racji swojego pochodzenia jest dość wymagająca w uprawie. Nasiona okry należy wysiewać do pojemników na początku kwietnia. Kilka dni po wykiełkowaniu można przesadzić je do niewielkich doniczek. Temperatura w pomieszczeniu, w którym znajdują się sadzonki tej rośliny powinna wahać się od 22 do 25 stopni Celsjusza. Młode rośliny można przesadzić do gruntu pod koniec maja. Ze względu na duże wymagania temperaturowe okrę warto jest sadzić w szklarniach. Idealne podłoże dla okry jest żyzne (zaleca się wzbogacić glebę kompostem lub nawozem organicznym), przepuszczalne i wilgotne. Okra wymaga regularnego, codziennego podlewania, nawożenia każdego tygodnia i ściółkowania.

Wybieramy nasiona okry

Jeżeli zamierzamy posadzić okrę w przydomowym ogrodzie, pamiętajmy, że duży wpływ na sukces uprawy ma wybór odpowiednich nasion. Najlepiej jest sięgać po nasiona renomowanych producentów. Dają nam one gwarancję zdrowych, okazałych i pełnowartościowych roślin. Koniecznie pamiętajmy, żeby przed wykorzystaniem nasion sprawdzić czy były one szczelnie zapakowane (nasiona w uszkodzonych opakowaniach należy wymienić) i czy posiadają aktualny termin przydatności. Nie kupujmy nasion okry na zapas. Jest to niewskazane, gdyż nie mogą być one przechowywane zbyt długo – niestety po pewnym czasie tracą one zdolność kiełkowania.