Mamy 7 produktów w tej kategorii

Mamy 7 produktów w tej kategorii

Rzeżucha – roślina o wszechstronnych właściwościach

Rzeżucha jest rośliną o wyjątkowych właściwościach. Jest ona znakomitym źródłem witamin i minerałów, a jej wyhodowanie zajmuje zaledwie kilka dni. Z tego względu jest ona szczególnie popularna wczesną wiosną, gdy dostęp do sezonowych warzyw i owoców jest mocno ograniczony. Kiełki rzeżuchy zawierają duże ilości witaminy C, która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, a także witaminy A, E i K. W ich składzie znajdziemy ponadto witaminy z grupy B. Rzeżucha dostarcza nam także ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów – magnezu, jodu, wapnia i żelaza. Charakterystyczny zapach i ostry smak rzeżuchy to wynik zawartości w niej dużych ilości siarki (siarka ma pozytywny wpływ między innymi na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci). Rzeżuchę można dodawać do surówek i sałatek, posypywać nią kanapki, dodawać do różnego rodzaju past i twarogów.

Kilka słów o uprawie rzeżuchy z nasion

Rzeżuchę można uprawiać w ogrodzie, jednak popularniejsze jest sadzenie nasion tej rośliny w warunkach domowych. Nasiona rzeżuchy uprawia się zazwyczaj na namoczonej w wodzie ligninie (zamiast ligniny możemy użyć waty). Żeby zaczęły kiełkować szybciej, dobrze jest je włożyć na pewien czas do szklanki z wodą, a dopiero później rozsmarować na ligninie. Kiełkowanie przyspieszy także przykrycie naczynia folią na około 2 dni. Podczas uprawy rzeżuchy ważne jest, żeby podkład był stale mokry, jednak nasiona nie powinny pływać w wodzie (do podlewania najlepiej jest użyć zraszacza). Zbiory rzeżuchy następują zazwyczaj po tygodniu, maksymalnie 10 dniach – rośliny powinny mieć maksymalnie 7 centymetrów wysokości. Starsze i większe tracą swoje doskonałe walory smakowe.

Kupujemy nasiona rzeżuchy

Nasiona rzeżuchy przeznaczone do domowej uprawy powinny pochodzić wyłącznie ze sprawdzonych, zaufanych źródeł. Daje nam to gwarancję, że otrzymamy rośliny zdrowe, bez śladu środków chemicznych, które mogłyby zagrażać naszemu zdrowiu. Przed użyciem nasion rzeżuchy dobrze jest sprawdzić czy posiadają one aktualny termin ważności (termin przydatności znajduje się na każdym opakowaniu). Pamiętajmy, że po jego upływie nasiona mogą częściowo lub całkowicie stracić zdolność kiełkowania. Nasion rzeżuchy nie należy kupować na zapas. Jeżeli jednak mamy ich w domu więcej, powinniśmy przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamykanym naczyniu (może być to na przykład słoik). Wysokie temperatury i wilgoć sprawią, że zaczną one kiełkować.