Mamy 1 produktów w tej kategorii

Mamy 1 produktów w tej kategorii

Kilka informacji na temat kopru włoskiego

Koper włoski (znany także pod nazwą fenkuł) to dwuletnia roślina wchodząca w skład rodziny selerowatych. Jest on spokrewniony między innymi z selerem, pasternakiem, kolendrą czy kminkiem. W naturalnych warunkach roślina ta występuje w rejonie Morza Śródziemnego, a także w Azji. W sprzyjających warunkach koper jest w stanie osiągnąć do 2 metrów wysokości. Jego łodyga jest prosta, rozgałęziona, posiadająca siny nalot. Korzeń jest palowy, dość gruby, wrzecionowaty. Ogonkowe liście kopru są trzykrotnie pierzaste. Wyrastające na szczytach pędów drobne kwiaty zebrane są w baldachy złożone. Charakteryzują się one żółtym zabarwieniem. Owoc kopru włoskiego to rozłupnia o walcowatym kształcie. Koper jest rośliną leczniczą (działa między innymi przeciwzapalnie, wykrztuśnie i mlekopędnie), kosmetyczną (jest pomocny w pielęgnacji skóry tłustej), znajduje też zastosowanie w kuchni.

Koper włoski – co trzeba wiedzieć o jego uprawie

Zanim posadzimy nasiona kopru włoskiego w swoim ogrodzie, koniecznie upewnijmy się, że dysponujemy odpowiednio dużą przestrzenią, gdyż roślina ta ma tendencje do intensywnego rozrastania się. Koper wywodzi się z cieplejszego klimatu, dlatego warto wybrać dla niego miejsce dobrze nasłonecznione, ciepłe i suche. Idealna gleba jest gliniasta, a jednocześnie przepuszczalna, zasobna w składniki odżywcze, o pH pomiędzy 6.5 a 7.5, o wysokiej zawartości próchnicy.

Koper włoski warto jest uprawiać w sąsiedztwie rzodkiewki, salaty lub kalafiora.

Zabiegi pielęgnacyjne niezbędne w przypadku kopru włoskiego to regularne nawadnianie (należy jednak unikać zastojów wody), spulchnianie gleby, nawożenie (jako nawóz sprawdzi się kompost lub gnojówka z pokrzywy) i odchwaszczanie. Bardzo ważne jest zachowanie odpowiednio dużej odległości pomiędzy poszczególnymi sadzonkami. Jeżeli stwierdzimy, że rośliny rosną zbyt gęsto – należy je przesadzić. Koper włoski po zbiorach może być przechowywany w lodówce do 2 tygodni. Zbiory powinny zostać przeprowadzone najpóźniej do listopada.

Wybieramy nasiona kopru włoskiego

Nasiona kopru włoskiego powinny pochodzić od renomowanych dostawców. Tylko wówczas możemy oczekiwać, że wyrosną z nich dorodne i zdrowe rośliny. Nasion kopru włoskiego nie należy kupować na zapas. Jeżeli jednak mamy już większą ich ilość – przechowujmy je w szczelnie zamkniętym naczyniu, w suchym i chłodnym miejscu. Przed użyciem nasion trzeba sprawdzić ich datę ważności.