Mamy 1 produktów w tej kategorii

Mamy 1 produktów w tej kategorii

Karczochy – warzywa smaczne i zdrowe

Karczochy zwyczajne to wieloletnie rośliny, które wchodzą w skład rodziny astrowatych. W naturalnych warunkach występują one między innymi w Europie Południowej i Afryce Północnej. W ciepłych krajach należą one do bardzo popularnych roślin uprawnych, a nawet miejscowo dziczeją. Karczochy to rośliny wysokie – ich łodyga może osiągać do 2 metrów wysokości. Owłosione, duże, zielone liście karczochów mają ząbkowane brzegi. Kuliste kwiatostany złożone są z drobnych kwiatów (przypominających kwiaty ostu). Są one otoczone mięsistymi, łuskowatymi liśćmi. W przypadku karczochów do spożycia nadają się pąki kwiatostanowe (usuwa się z nim zewnętrzne, stwardniałe łuski). Karczochy traktowane są jako warzywa. Znajdują również zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. Karczochy można spożywać na surowo, a także poddawać je obróbce termicznej. Dużą popularnością cieszą się karczochy marynowane.

Trudna sztuka uprawy karczocha

Uprawa karczochów w Polsce nie jest najłatwiejsza, gdyż rośliny te wywodzą się z rejonów o znacznie cieplejszym klimacie. Ogrodnicy, którzy się na nią zdecydują, sadzą nasiona karczocha pod osłonami. Nasiona sadzi się początkowo w pojemnikach, w ogrzewanych pomieszczeniach. Zazwyczaj dzieje się to w marcu. Siewki potrzebują umiarkowanej temperatury i stałego dostępu do światła (można doświetlać je przy pomocy specjalnych lamp ogrodniczych). Rośliny są przesadzane do gruntu w drugiej połowie maja. Należy pamiętać o zachowaniu co najmniej 100 centymetrów odstępu pomiędzy poszczególnymi sadzonkami, gdyż rośliny te intensywnie się rozrastają. Jadalne pąki karczochów pojawiają się od lipca do września. Odpowiednia dla karczochów gleba powinna być przepuszczalna, wilgotna i zasobna w składniki pokarmowe. Świeżo zebrane pąki karczochów mogą być przechowywane nawet przez miesiąc.

Gdzie znaleźć i jak wybrać najlepsze nasiona tej rośliny

Możemy mieć nadzieję na wyhodowanie pełnowartościowych karczochów tylko wówczas, gdy posadzimy je z wysokiej jakości nasion. Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby kupować nasiona karczocha wyłącznie od sprawdzonych, renomowanych producentów (w żadnym wypadku nie kupujmy nasion sprzedawanych na wagę). Za każdym razem przed użyciem nasion upewnijmy się czy ich opakowanie jest szczelnie zamknięte. Sprawdzamy także datę ważności. Jest ona istotna, gdyż po jej upływie zdolność nasion do kiełkowania może się zmniejszyć, a nawet całkowicie zaniknąć.