Mamy 6 produktów w tej kategorii

Mamy 6 produktów w tej kategorii

Jarmuż – wartościowe warzywo o walorach dekoracyjnych

Jarmuż jest to dwuletnia roślina będąca w rzeczywistości odmianą kapusty warzywnej. Choć jarmuż zyskał popularność w naszym kraju stosunkowo niedawno, warto zdawać sobie sprawę, że zaliczany jest do najstarszych rośli z rodziny kapustowatych. W tej chwili można go spotkać tylko i wyłącznie w uprawie – nie występuje już na stanowiskach naturalnych. Gruba i mocno ulistniona łodyga jarmużu ma wysokość od 10 do nawet 110 centymetrów. Charakterystyczne, kędzierzawe, zebrane w rozetę i dość długie liście mogą mieć barwę ciemno-zieloną lub fioletową. Również korzeń tej rośliny jest długi i silnie rozwinięty. Pędy kwiatostanowe wytwarzane są w drugim roku życia rośliny. Jarmuż zawiera duże ilości cennych dla naszych oczu karotenoidów, chlorofil, witaminę C, witaminę K, wapń, żelazo, potas, witaminy z grupy B, sulforafan, błonnik i wiele innych działających prozdrowotnie substancji. Jarmuż na największą skalę jest współcześnie uprawiany w środkowej i północnej części Europy.

Najważniejsze informacje dotyczące uprawy jarmużu

Jarmuż jest rośliną, która nie sprawia dużych problemów w uprawie. Jedną z jego zalet są niskie wymagania glebowe. Roślina ta może rosnąć na każdym rodzaju gleby, z wyjątkiem gleb podmokłych, kwaśnych lub piaszczystych. Niskie odmiany jarmużu wykazują dużą odporność na mróz, dzięki czemu idealnie nadają się do uprawy w naszym klimacie. Co więcej liście, które przemarzły charakteryzują się ciekawszymi walorami smakowymi. Z tego też względu doświadczeni ogrodnicy zalecają, żeby zbierać jarmuż po pierwszych przymrozkach. Jarmuż należy do rodziny kapustowatych, dlatego nie powinno się uprawiać go po innych roślinach zaliczanych do tej rodziny (na przykład po kapuście). Będzie on wówczas w większym stopniu narażony na szkodniki i choroby roślin, a tego najbardziej chcemy uniknąć. Dobrym przedplonem dla jarmużu będzie cebula, marchew, fasola, sałata, a nawet szpinak. Jarmuż w polskich warunkach uprawiany jest najczęściej z rozsady.

Kupujemy nasiona jarmużu

Decydując się na zakup nasion jarmużu musimy zadbać o to, żeby pochodziły one ze sprawdzonego źródła. Idealnym miejscem na zakupy są sklepy ogrodnicze (zarówno te stacjonarne, jak i internetowe. Pamiętajmy, że nasiona jarmużu muszą znajdować się w szczelnie zamkniętym i dobrze opisanym opakowaniu. Na etykiecie musi znaleźć się zdjęcie rośliny i jej pełna nazwa, nazwa producenta i ewentualnie firmy, która pakowała nasiona, data ważności, a także informacje dotyczące terminu wysiewu.