Mamy 6 produktów w tej kategorii

Mamy 6 produktów w tej kategorii

Oberżyna niezbędna w kuchni

Oberżyna to warzywo niskokaloryczne, charakteryzujące się ciekawymi walorami wizualnymi (jest ona wydłużoną lub kulistą jagodą o ciemno-fioletowym kolorze). Jej cechą jest charakterystyczny, gorzkawy smak, dlatego przed spożyciem często poddaje się ją obróbce termicznej. Bakłażany zawierają dużo błonnika, witamin z grupy B i witaminy C, a także witaminę L. Mogą dostarczyć nam również takich minerałów jak potas, mangan, magnez czy miedź. Oberżyny można piec, dusić, smażyć, grillować. Można spożywać je samodzielnie lub łączyć z innymi warzywami. Oberżyny w kuchni polskiej dopiero zyskują popularność. Są natomiast powszechnie wykorzystywane w kuchni francuskiej, śródziemnomorskiej i arabskiej.

Jak wygląda uprawa bakłażana z nasion

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby posadzić nasiona oberżyny we własnym ogrodzie warzywnym. Choć bakłażany można współcześnie kupić w wielu sklepach i supermarketach, nigdy nie mamy pewności jaką drogę musiały one przejść zanim trafiły do naszego koszyka zakupowego. Oberżyna jest rośliną ciepłego klimatu, dlatego w Polsce należy uprawiać ją pod osłonami. Dobrym miejscem na uprawę będzie tunel foliowy lub szklarnia. Idealne stanowisko dla bakłażanów jest ciepłe, nasłonecznione, osłonięte od silnego wiatru. Odpowiednia gleba jest żyzna, wilgotna, zasobna w próchnicę. Przed posadzeniem nasion oberżyny warto wzbogacić podłoże przy użyciu kompostu. Doświadczeni ogrodnicy przypominają, że bakłażany nie mogą być sadzone na stanowiskach, gdzie w poprzednich sezonach rosły inne rośliny zaliczane do rodziny psiankowatych (na przykład pomidory lub papryka). Jest to niewskazane, gdyż staną się one w takiej sytuacji podatne na ataki szkodników i choroby roślin charakterystyczne dla psiankowatych. Bardzo ważnymi zabiegami pielęgnacyjnymi, o których należy pamiętać podczas uprawy oberżyny jest regularne podlewanie i nawożenie.

Jak wybrać najwyższej jakości nasiona oberżyny

Jeżeli zdecydujemy się na uprawę oberżyny z nasion (możliwa jest także uprawa z rozsady), postarajmy się, żeby były to nasiona naprawdę wysokiej jakości. Lepiej jest kupić nieco droższe nasiona od renomowanych producentów niż nabyć je w promocji – na przykład na wagę. Wysokiej jakości nasiona to dla nas gwarancja, że rośliny wykiełkują, będą również dorodne i zdrowe. Nigdy nie kupujmy nasion oberżyny w takich ilościach, których nie będziemy w stanie wykorzystać natychmiast. Jest to strata pieniędzy, gdyż nie nadają się one do długiego przechowywania. Trzeba liczyć się z tym, że po pewnym czasie ich zdolność kiełkowania się zmniejszy.