Mamy 3 produktów w tej kategorii

Mamy 3 produktów w tej kategorii

Kilka słów o pasternaku

Pasternak jest to dwuletnia roślina wchodząca w skład rodziny selerowatych. W naturalnych warunkach występuje on w Azji i Europie. Współcześnie uprawia się go niemal na całym świecie. Pasternak w pierwszym roku wytwarza pojedynczo pierzaste liście, których wysokość to około 40 centymetrów. W drugim roku po posadzeniu pojawiają się pędy kwiatostanowe, które osiągają do 100 centymetrów. U odmian uprawnych korzeń jest gruby, długi (około 35 centymetrów), charakteryzujący się białym, aromatycznym miąższem. Żółte kwiaty rośliny zebrane są w baldach złożony. Okres kwitnienia pasternaku rozpoczyna się w lipcu i trwa do września. Korzeń pasternaku zawiera spore ilości witaminy C, białko, pektyny, skrobię. Ciekawostką jest fakt, że był on ważnym elementem diety starożytnych Greków i Rzymian.

Uprawa pasternaku w ogrodzie warzywnym

Pasternak to bardzo dobry wybór do ogrodu warzywnego. Warzywo to charakteryzuje się wysoką odpornością na mróz (nie trzeba okrywać go na zimę). Nasiona pasternaku dobrze jest posadzić na stanowisku słonecznym. Optymalna dla tej rośliny gleba jest przepuszczalna, zasobna w składniki odżywcze, bogata w próchnicę, o obojętnym pH. Należy unikać podłoża podmokłego, o kwaśnym pH. Pasternak może być sadzony do gruntu już pod koniec lutego – nasiona kiełkują w niskich temperaturach. Ważne jest, żeby zachować co najmniej 30-centymetrową odległość pomiędzy poszczególnymi sadzonkami. Pasternak potrzebuje regularnego nawadniania (jednak nie powinno się przesadzać z ilością wody, odchwaszczania, nawożenia (dobrym nawozem będzie przefermentowany obornik lub kompost), spulchniania gleby (jest to konieczne zwłaszcza po intensywnych opadach deszczu – nie można doprowadzić do zaskorupiania się gleby). Doświadczeni ogrodnicy radzą sadzić pasternak po takich warzywach jak na przykład por. Nieodpowiednim przedplonem będą jednak inne warzywa korzeniowe.

Kupujemy wysokiej jakości nasiona pasternaku

Kupując nasiona pasternaku musimy pamiętać, że mają one krótki termin przydatności i najlepiej jest zużyć je od razu (po upływie pewnego czasu całkowicie tracą one zdolność kiełkowania). Dobrym pomysłem jest kupowanie nasion od sprawdzonych, renomowanych producentów. Dają nam oni gwarancję, że nasiona zostały pozyskane z kontrolowanych, ekologicznych upraw. Unikajmy kupowania nasion na wagę i nasion, co do których pochodzenia nie mamy pewności. Często są one przeterminowane lub uszkodzone, przez co prawdopodobnie nie wykiełkują.