Mamy 1 produktów w tej kategorii

Mamy 1 produktów w tej kategorii

Rabarbar – podstawowe informacje

Rabarbar jest wieloletnią rośliną wchodzącą w skład rodziny rdestowatych. Jest on spokrewniony między innymi ze szczawiem, rdestówką czy gryką. Rabarbar jest rośliną uprawną, która w sprzyjających warunkach może osiągać do około 150 centymetrów wysokości. Część podziemna tej rośliny to grube, skrócone kłącze, z którego wyrastają korzenie spichrzowe. Nad ziemią znajdują się rozgałęzione łodygi, liście i pędy kwiatostanowe. Liście mają długie i grube ogonki o barwie zielonej, różowej lub czerwonej. Ogonki liściowe rabarbaru są jadalne i traktowane jako warzywo – znajdują szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Rabarbar zawiera spore ilości witaminy C, witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B. Jest on źródłem antyoksydantów, a także minerałów – potasu, sodu, żelaza, wapnia i magnezu. Roślina zawiera ponadto kwas szczawiowy, który negatywnie wpływa na ludzki organizm (może odkładać się w postaci kamieni nerkowych). Z tego względu rabarbar powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach.

Kilka słów o uprawie rabarbaru

Jeżeli myślimy o posadzeniu nasion rabarbaru w naszym ogrodzie, koniecznie zapewnijmy im stanowisko słoneczne (w ostateczności półcieniste), gdyż dostęp do słońca gwarantuje obfite plony. Odpowiednie dla rabarbaru podłoże powinno charakteryzować się wysoką zawartością wapnia i innych składników odżywczych. Roślina wymaga obfitego nawożenia obornikiem, kompostem, a także nawozami mineralnymi (wybieramy nawozy, które zawierają duże ilości azotu). Gleba dla rabarbaru musi być wilgotna, ale nie podmokła. Roślina nie toleruje również gleb piaszczystych. Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w przypadku rabarbaru należy regularne podlewanie. Należy pamiętać, że niedobór wody ma wpływ na zmniejszenie plonów. Ważne jest też, żeby rabarbar odchwaszczać. Innym niezbędnym zabiegiem jest usuwanie pędów kwiatostanowych – ich wytwarzanie bardzo osłabia roślinę. Rabarbar sadzi się do gruntu na przełomie września i października, ewentualnie w marcu.

Czym się kierować przy zakupie nasion rabarbar?

Jeżeli chcemy cieszyć się zdrowym, pełnowartościowym rabarbarem, koniecznie posadźmy go z wysokiej jakości nasion. Możemy je kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczych. Starajmy się wybierać tylko nasiona rabarbaru sygnowane logo renomowanych producentów. Nasion nie warto kupować na zapas (mają ograniczoną w czasie zdolność kiełkowania). Jeżeli jednak mamy w domu większą ich ilość – przechowujmy je w suchym i chłodnym miejscu.