Mamy 1 produktów w tej kategorii

Mamy 1 produktów w tej kategorii

Kilka słów o szparagach

Szparagi są to byliny wchodzące w skład rodziny szparagowatych. Choć wywodzą się one z Afryki, współcześnie ich największym producentem są Chiny. Pędy szparagów w sprzyjających warunkach mogą osiągać nawet do 3 metrów długości. Są one zebrane w gęste kępy. Rośliny te posiadają mięsiste korzenie, liście przekształcone w łuski, a także dzwonkowate, żółte kwiaty. Częścią jadalną rośliny są młode pędy określane mianem wypustek szparagów lub po prostu szparagami. Wyróżniamy wypustki białe i zielone. Zielone rosną nad powierzchnią gruntu, z kolei białe wzrastają przysypane ziemią. Szparagi zawierają duże ilości witaminy C, błonnik, witaminy z grupy B, minerały takie jak wapń czy cynk. Są ponadto bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Warzywa te są niskokaloryczne i lekkostrawne. Szparagi można zbierać od wiosny aż do połowy lata. Należy pamiętać, że warzywa te nie nadają się do długiego przechowywania – należy je spożyć maksymalnie dwa dni po zbiorach.

Uprawa szparagów w polskim ogrodzie

Samodzielna uprawa szparagów ma szanse zakończyć się sukcesem, pod warunkiem, że dowiemy się jak najwięcej o wymaganiach tych roślin. Dla szparagów dobrze jest zarezerwować stanowisko słoneczne i osłonięte od silnych wiatrów (mogłyby one spowodować wyłamywanie się pędów). Nasiona sadzimy w glebie piaszczysto-gliniastej, zasobnej w składniki pokarmowe (podłoże musi posiadać duże ilości wapnia), przepuszczalnej, dobrze zatrzymującej wodę (jednocześnie pamiętajmy, że szparagi nie tolerują podłoża podmokłego, ciężkiego, mającego tendencję do zaskorupiania się). Szparagi potrzebują regularnego podlewania (szparagi są bardzo wrażliwe na niedobór wody) i nawożenia (do tego celu dobrze jest użyć nawozów organicznych), a także spulchniania gleby. We wczesnej fazie wzrostu roślin koniecznie jest ponadto odchwaszczanie. Pierwsze zbiory szparagów są możliwe zazwyczaj w 3 roku uprawy – odpowiednie do zbioru pędy muszą mieć od 15 do 20 centymetrów długości. Najłatwiej jest wycinać je przy pomocy ostrego noża.

Wybieramy nasiona szparagów

Nasiona szparagów muszą pochodzić z ekologicznych, kontrolowanych upraw i charakteryzować się wysoką jakością. Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby kupować nasiona tylko od sprawdzonych, zaufanych producentów. Możemy użyć nasion jedynie wówczas, gdy posiadają one aktualny termin przydatności, a także gdy ich opakowanie nie jest uszkodzone. Nasiona szparagów dobrze jest wykorzystać ja najszybciej po zakupie.