Mamy 64 produktów w tej kategorii

Mamy 64 produktów w tej kategorii

Dynia na stole i w ogrodzie

Dynie to około 18 gatunków roślin wchodzących w skład rodziny dyniowatych. Ich naturalnym środowiskiem jest Ameryka Północna i Ameryka Południowa. W Europie dynie pojawiły się po odkryciu Ameryki. Dynie mogą być roślinami jednorocznymi lub dwuletnimi. Ich owocami są duże jagody, których waga w ekstremalnych przypadkach może przekraczać 200 kilogramów. Długość łodyg dyni może dochodzić nawet do 5 metrów. Uprawa dyni jest wskazana nie tylko ze względu na jej walory ozdobne, ale też wysoką zawartość składników odżywczych. Dynia jest dobrym źródłem witamin A, C i E, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, fitosteroli, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, karotenoidów. Minerały obecne w dyni to między innymi potas, mangan, fosfor, cynk, żelazo, wapń, sód i magnez. Dynia może być spożywana na surowo, a także poddawana obróbce termicznej.

Co warto wiedzieć o uprawie dyni z nasion

Uprawa nasion dyni jest możliwa tylko wtedy, gdy dysponujemy dużym ogrodem. Roślina ta potrzebuje bowiem dużo miejsca. Dynię można uprawiać z nasion lub rozsady. Koniecznie dowiedzmy się jakie rozmiary osiąga dynia, której nasiona kupiliśmy – tylko wówczas będziemy wiedzieć jakie odstępy zachować pomiędzy poszczególnymi sadzonkami (posadzenie roślin zbyt blisko siebie spowoduje ich deformację). Dynia potrzebuje słonecznego, ciepłego, chronionego przed wiatrem stanowiska (w celu ochrony rośliny przed niskimi temperaturami stosuje się czasem agrowłókninę – przykrywamy nią dojrzewające jagody). Nasiona dyni sadzimy w podłożu przepuszczalnym, zasobnym w składniki odżywcze, wilgotnym, bogatym w azot. Niezbędne zabiegi pielęgnacyjne, o których koniecznie trzeba pamiętać to spulchnianie gleby, regularne podlewanie, nawożenie, odchwaszczanie. Optymalny czas na sadzenie dyni to maj – wówczas ryzyko wystąpienia przymrozków jest już minimalne.

Wybieramy pełnowartościowe nasiona dyni

Przestrzeganie zasad uprawy dyni nie wystarczy, jeżeli nie kupimy dobrej jakości nasion. Pamiętajmy, że tanie nasiona sprzedawane na wagę są często już dawno po terminie ważności. Mogą być ponadto uszkodzone. W najlepsze nasiona dyni zaopatrzymy się u renomowanych producentów. Dają nam oni gwarancję, że materiał nasadzeniowy pozyskiwany jest z kontrolowanych, ekologicznych upraw. Pamiętajmy jedynie o tym, żeby nie kupować większej ilości nasion niż jesteśmy w stanie wykorzystać w krótkim czasie. Niestety ich przydatność do użycia jest ograniczona – po pewnym czasie tracą one zdolność kiełkowania.